среда, 18. март 2015.

Trevizo, 2014.


Neko:
- Tvoj novi izazov, Pajaco, a i ostalih putnika u autobusu jeste Trevizo. Da li ste spremni da na odgovarajući način odgovorite tom izazovu?
 
Pajaco:
- Ne znam za druge, ali ja sam bio veoma spreman. Za razliku od Trsta i San Done na Pjavi, Trevizo je uspeo da me inspiriše, angažuje. Sa kojim sam se ushićenjem kratao ulicama tog italijanskog grada!
 
Neko:
- Slično gradiću u kom si odseo, i Trevizo je na reci Pjavi.
 
Pajaco:
- Autobus se zaustavio prekoputa železničke stanice. Vodič nas je poveo ulicama grada. Zastali smo na jednom trgu. A onda je započela vodičeva priča:
„Trevizo je grad u regiji Veneto u severnoj Italiji, dvadesetak minuta udaljen od Venecije. Kao i ostali gradovi u pomenutoj regiji i Trevizo leži na vodi. On se nalazi se na ušću dveju alpskih reka, pa je zato grad pun simpatičnih mostova i kanala.“
Naravno da to nije bio kraj vodičeve priče o Trevizu. Govorio je on i o znamenitostima Treviza, o Benetonu, srpskim košarkašima koji igrali za taj klub...
 
Neko:
- Na Internetu je moguće naći sledeću kontataciju: „Trevizo jeste grad u kom punim plućima trebate da udahnete onaj pravi italijanski duh, a ne da obilazite znamenitosti.“
I još: „U njemu će vam dan veoma brzo proći ako krenete u obilazak luksuznih dućana u Via Calmaggiore.“
 
Pajaco:
- Ta osoba koja je posetila Trevizo i o tome ostavila belešku na Mreži veoma dobro zna o čemu priča. Tako da se sa njom, tom anonimnom osobom, uglavnom slažem. Naravno, svako od nas ima vlastiti doživljaj određenog prostora. Problem je jedino što su osećanja prilično neuhvatljiva. Fluidna su. 
 
Neko:
- Drugi posetilac Inteneta savetuje nam da treba da zaboravimo Veneciju i da otkrijemo Trevizo!
 
Pajaco:
- Možda je dotična osoba na pravom tragu, ali rekao bih da je ipak isuviše radikalan. Uostalom moj poseta Veneciji će se dogoditi tek sledećeg dana, tako ne mogu ništa da kažem o gradu koji još nisam video!
A posle obilaska Treviza, čeka me Verona! Ponovo se ukrcavamo u autobus i krećemo u pravcu grada Romea i Julije.

Нема коментара:

Постави коментар